top of page
Blog

Succes(vol) 10 tips

De laatste tijd krijg ik veel vragen over succes, succes op allerlei gebieden. Niet omdat ik nou echt bijzonder succesvol ben, maar meer hoe je het zou kunnen bereiken. Hoe ik mijn boek geschreven heb of waarom ik ben begonnen met Youtube.

Zelf heb ik het nooit als succesvol gezien. Ik deed en doe wat ik het liefste doe. Geniet en schrijf. Toch zijn er mensen geweest die mij de vraag stelden. Daarom zal ik hem zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Eigenlijk geld het voor alles, het schrijven, het paardrijden, youtube je doel moet nooit worden om succesvol te zijn. Vooral genieten van het hier en nu moet de prioriteit hebben en houden. Anders mis je de meest mooie momenten.

Maar wel heb ik in de loop der jaren van het schrijven, mijn blog die ik sinds 2000 bijhoud, later mijn youtube en de sporten gemerkt dat een aantal dingen onmisbaar zijn. Deze zal ik dan ook even opsommen.

1 Doorzettingsvermogen, of het nou het schrijven is van een manuscript, het benaderen van uitgevers, het regelmatig uploaden op youtube of het keihard trainen om de wedstrijd met succes af te ronden. Het vereist allen veel discipline waarbij je, je doel niet uit het oog mag verliezen.

2 Doel, een doel stellen klinkt eenvoudig maar dat is het niet! Leg de lat niet te hoog of laag. Zorg dat je jezelf kan motiveren met tussenstappen en stel kleinere doelen om het grote doel te bereiken.

3 Plezier, verlies nooit het plezier uit het oog. Wanneer je het met passie en volovergave wilt volhouden moet je iets doen wat echt dichtbij jezelf ligt.

4 Duidelijkheid, wees altijd duidelijk naar jezelf, je eventuele volgers of mensen met wie je samenwerkt. Zorg dat de taken goed verdeeld zijn en je je verwachtingen uitspreekt danwel voor jezelf opschrijft.

5 Teleurstellingen, niet alles zal direct gaan zoals gehoopt. Zorg dat de teleurstelling na het eerste baal moment een motivatie wordt om jezelf, je manuscript, je videos te verbeteren.

6 Meningen, iedereen heeft snel een mening. Jij, ik maar ook anderen. Dat is niet altijd even makkelijk. Blijf dichtbij jezelf maar sta ook open voor feedback. Deze kan je helpen te groeien of je beschermen een grote fout te maken.

7. Succes, Het belangrijkste is niet of je boek uitgegeven wordt of dat je de meeste volgers op Instagram, youtube of snapchat hebt. Het belangrijkste is dat jij tevreden bent met het resultaat. Dat is succes!

8. Instructie, Verzamel de juiste mensen om je heen waar je van kan leren. Een trainer, coach, workshops, youtube videos of een opleiding. Zij kunnen je helpen de juiste weg te bewandelen.

9 Vragen, Durf om hulp te vragen en vragen te stellen. Samen heb je meer kennis dan alleen. Zo kan je je vaardigheden verbeteren.

10 Dromen, durf te dromen! Maar blijf wel realistisch. Houd eventueel een logboek bij waarin je je vooruitgang noteert. En verder lekker blijven dromen, dit kan een inspiratie zijn om nieuwe doelen op te stellen. Tenslotte " een doel is een droom met een deadline".

Naast deze dingen is er nog zoveel meer wat kan bijdragen. Denk aan de juiste materialen, connecties of ervaring. Maar succes is zo groot of klein als jezelf vindt. Zie elke stap die je maakt. Zonder een stap terug zal je nooit vooruit kunnen gaan, soms is het even nodig. Zorg dat je nooit gefrustreerd raakt omdat je niet direct bereikt wat je voor ogen had. Maar zorg dat je kijkt hoe je het verbeteren kan en wat daarvoor nodig is.

" Wacht niet op het juiste moment, pak het moment en maak het het juiste moment. "

Recente Posts
Archief
bottom of page